ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Do popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną .
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1 szklanka cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
1,5-2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
galaretka brzoskwiniowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany tortowej 36%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/szarlotka-na-biszkopcie-z-bita-smietana.html