ßßß
Cookit - przepis na Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
Składniki
Jajko
Mąka
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Ocet
Cukier
Jabłko
Galaretka brzoskwiniowa
Śmietana
Cukier puder
Wykonanie
Do popołudniowej
kawy
najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na
biszkopcie
z
bitą śmietaną
.
Biszkopt
:6
jajek
1/2 szklanki
mąki
tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
octu
1 szklanka
cukru
Białka
oddzielamy od
żółtek
i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo
cukier
.
Żółtka
mieszamy z
proszkiem do pieczenia
i
octem
, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami
mąki
. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty.Masa
jabłkowa
:1,5-2 kg
jabłek
2-3 łyżki
cukru
galaretka brzoskwiniowa
Jabłka
myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy
cukier
.
Jabłka
dusimy 20-30 minut, aż zmiękną.
Galaretkę
rozpuszczamy w 1/4 szklanki
wody
i mieszamy z
jabłkami
. Wystudzoną masę
jabłkową
wykładamy na
biszkopt
.Masa śmietanowa:500 ml
śmietany
tortowej 36%2 łyżki
cukru pudru
1
galaretka brzoskwiniowa
Połowę
galaretki
rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej
wody
i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę
ubijamy z
cukrem
na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą
galaretkę
. Tak przygotowaną masę
śmietanową
wykładamy na
jabłka
. Pozostałą część
galaretki
rozpuszczamy w pół szklanki
wody
, studzimy i zalewamy nią masę
śmietanową
. Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego!
Źródło:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/szarlotka-na-biszkopcie-z-bita-smietana.html
Przepisy powiązane
Ciasto z musem agrestowym
Ciasto z musem agrestowym
Ciasto z musem agrestowym
Ciasto z musem agrestowym
Ciasto z musem agrestowym
Składniki powiązane (0)