Wykonanie
A oto jeszcze jedno ciasto ze
śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię
śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza.

Składniki:Ciasto:25 dag
margaryny1 szklanka
cukru5
jajek30 dag
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
śmietany0,5 kg
śliwekKrem:0,5 litra
mleka2 budynie
śmietankowe5 łyżek
cukru pudrukostka
masłaPolewa:1 łyżka
margaryny1,5 łyżki
wody1,5 łyżki
cukru1,5 łyżki
kakaoMargarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym
żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy
kakao,
śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto.
Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni.Odlewamy szklankę zimnego
mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe
mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy.
Masło z
cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy
budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto.Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.Smacznego!


