ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju ze śliwkami

Fale Dunaju ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

A oto jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza.
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
0,5 kg śliwek
Krem:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru pudru
kostka masła
Polewa:
1 łyżka margaryny
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto.
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/fale-dunaju-ze-sliwkami.html