Wykonanie
Przepis dla tych, którzy uważają na kalorie, dla wegetarian, ewentualnie dla tych, którzy lubią nowe propozycje na ciekawe kotlety. Z podanych proporcji wychodzi około 10 sztuk. To na pewno jedne z najszybszych kotletów jakie przygotowałam :)


1 puszka
groszku1 puszka
kukurydzy1,5 garści
mrożonej włoszczyzny krojonej w paski1 średnia
cebula1 duże
jajo2 łyżki
wywaru z
włoszczyzny2 łyżki
otrąb (dałam owsiane)
sólpieprzewentualnie siekana
zieleninadodatkowo:owsiane
otręby do panierowaniasos
szczypiorkowy:150 gramów
jogurtu naturalnegopęczek
szczypiorku2 szczypty
soli2 szczypty
białego pieprzuWłoszczyznę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić,
wywaru nie wylewać, warzywa przestudzić.
Kukurydzę i
groszek osączyć z zalewy, dodać ugotowaną
włoszczyznę, rozdrobnić, ja użyłam Robota Kuchennego Russell Hobbs, można się wspomóc również blenderem.


Do mieszanki wrzucić posiekaną
cebulę,
zieleninę,
jajo, wlać odrobinę
wywaru z
włoszczyzny,
sól i
pieprz, dokładnie wymieszać. Następnie dodać
otręby i ponownie wyrobić.

Z masy, zwilżonymi dłońmi, odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, panierować w otrębach.

Kotlety poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.W tym czasie przyrządzić sos
szczypiorkowy.
Jogurt wymieszać z posiekanym
szczypiorem i
przyprawami.Upieczone kotlety serwować z sosem i ewentualnie ulubioną surówką, smacznego :)