ßßß


kruche ciasto:3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%3 żółtka1/3 szklanki cukru200 gramów zimnego masłamasa budyniowa:2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)0,5 szklanki cukru3 szklanki mleka2 kopiaste łyżki masładodatkowo:1 puszka brzoskwiń w lekkim syropiecukier puder do posypaniaMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Masło siekamy z mąką nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy.Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu.W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.UWAGA: Do budyniu zamiast części mleka możemy dodać zalewę z brzoskwiń.Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.
Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na owoce na dużych oczkach.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor.Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)