Wykonanie
Ten prosty zestaw smakowy zadowoli miłośników delikatnych i soczystych
mięs. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Boczek możemy zastąpić
szynką parmeńską.



około 1 kg
filetu z indyka300 gramów
boczku wędzonego w plastrach lub
szynki parmeńskiej8 kawałków
suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
przyprawa do kurczaka lub
indyka3 ząbki
czosnkuFileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem z obu stron, posypujemy
przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.Następnie na
mięsie układamy połowę plastrów
boczku i odsączone z
oliwy kawałki
pomidorów.

Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.

Roladę przykrywamy z góry pozostałym
boczkiem, końce zawijając pod spód.

Mięso zawijamy w folię aluminiową.

Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki
wody na spód naczynia.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.UWAGA: Jeśli
woda ze
spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.