Wykonanie
Kopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z
suszonymi pomidorami,
wędzonym boczkiem i
pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek)Ilość porcji:4
Składniki:½ porcji kopytek z tego przepisuOk. 300g
wędzonego boczku½ słoika
suszonych pomidorów½ pęczka
pietruszki (chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość)3 łyżki
oliwy z
pomidorów2 żabki
czosnkuŚwieżo mielony
pieprzNa patelni rozgrzewamy
oliwę z
suszonych pomidorów i wyciskamy dwa ząbki
czosnku. Na rozgrzaną patelnie dodajemy pokrojony
boczek i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy kopytka i obsmażamy około 5 minut. W tym czasie kroimy
pomidory, a
natkę pietruszki myjemy i siekamy. Na patelnie dorzucamy
pomidory oraz
pietruszkę. Doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem. Smażymy 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.