ßßß Cookit - przepis na KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I...

KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I...

nazwa

Wykonanie

Dostałyśmy jasny komunikat od męskiej części domowej załogi -"Chcemy mięsa!". Chcieli, więc dostali. Zamysł był na roladki, ale... kobieta zmienną jest, więc wyszły nam koperty (?), kieszonki (?), coś z farszem w każdym razie. Jak zwał, tak zwał, grunt, że wyszło pyszne.
W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko.
SKŁADNIKI:
- pierś z indyka, spory kawałek,
- pomidory suszone (pół opakowania),
- czosnek 4 główki,
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny,
- odrobina oliwy,
/dodatkowo: wykałaczki/sznurek.
Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty.
Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie kosteczki też by świetnie wyszły, więc demolkę sera można pominąć), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy - dużo ziół, oliwę. Mieszamy.
/Farsz sam w sobie jest słony - pomidory suszone i ser - więc już nie dosalamy.
Na mięso nakładamy farsz i spinamy kawałki w kieszonki.
Chwileczkę obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie (dosłowna chwila).
Mięsne kieszonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół z termoobiegiem) przez około 45 minut (ale sprawdzamy je, bo może im wystarczyć mniej czasu).
Świetnie smakuje ze szpinakiem - przepis na "szpinak idealny" był przy tym przepisie (klik).
To takie "nasze" dodawać do potraw zieloną 'papkę' i czosnek.
W całym domu pachnie pięknie! Aromat unosi się i zaprasza do piekarnika! :)
Psy z nadzieją oglądały przez szybkę cały proces tworzenia, mocno wdychając zapach.
Kochani, jeśli wypróbujecie ten przepis, to koniecznie pochwalcie się jak wyszło i czy smakowało!
Więcej naszych przepisów znajdziecie: tutaj .
A jeśli cierpicie na niedosyt - polubcie nas na facebooku (tutaj) i zaobserwujcie (tutaj).
Miło nam, karmić Was, tak wirtualnie. Szkoda, że mamy możliwość nakarmić jedynie Wasze oczy... :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/09/koperty-kieszonki-z-indyka-faszerowane.html