Wykonanie
Delikatne, soczyste
mięso z intensywnym aromatem
czosnku...Podaję dwie wersje, na zimno do
pieczywa i na ciepło z
sosem pieczeniowym, na obiad. Wybór należy do Was :)

1,5 kg
karkówki wieprzowej1 główka
czosnku1,5 łyżki
majeranku0 , 5 łyżki cząbru0,5 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/4 łyżeczki
czarnego pieprzusóldodatkowo:
sos sojowy ciemny (u mnie 1 łyżeczka)1 łyżeczka
mąki pszennejMięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć
solą,
pieprzem, 3 zmiażdżonymi ząbkami
czosnku,
ziołami, zawinąć w folię aluminiową, wsadzić na kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej na noc).Po tym czasie
mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy 5 - 6 łyżkami
wody, wrzucamy przekrojone na pół i nieobrane pozostałe ząbki
czosnku, zamykamy rękaw. Na wierzchu rękawa robimy 2 - 3 dziurki.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy
mięso, pieczemy w tej temperaturze około 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 20 minut.Na kanapki:
Mięso schładzamy, sos wlewamy do
torebki do mrożenia kostek
lodu, powstaną domowe kostki pieczeniowe.Do obiadu:Sos z pieczenia odlewamy do rondelka,
czosnek usuwamy, sos jeśli trzeba uzupełniamy 1 - 2 łyżkami
wody, dodajemy
sos sojowy do smaku, zagęszczamy
mąką, zagotowujemy.
Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem, podajemy z ulubionymi dodatkami.

