ßßß Cookit - przepis na Karkówka czosnkowa

Karkówka czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu pisałam Wam o bardzo ciekawym spotkaniu, na którym dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy na temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do pieczenia, ale nie jest on znowu taki niezbędny. Bez niego też da się upiec świetną pieczeń co właśnie uczyniłam. Jak radził szef Adam Michalski na początek zwyczajnie zjechałam z temperatury a mięso upiekło się doskonale.
czas przygotowania : kilka godzin marynowania + 150 minut pieczenia
składniki :
ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
6 - 8 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka majeranku suszonego otartego
1,5 łyżeczki soli
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Czosnek obrałam, posiekałam drobniutko dodając sól, przełożyłam do miski. Dodałam olej, sos sojowy, sos ostrygowy i przyprawy, wymieszałam. W takiej mieszance obtoczyłam dokładnie kawałek mięsa wcierając w nie dobrze marynatę. Przykryłam miskę szczelnie folią i odstawiłam do lodówki na kilka godzin - najlepiej zrobić to na noc.
Zamarynowane mięso przełożyłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. Tak, tylko tyle i wierzcie mi, że to wystarczy. Nie wlewałam już żadnego płynu tylko po 30 minutach pieczenia przykryłam naczynie pokrywą. Tak karkówka piekła się jeszcze prawie 2 godziny.
Po upieczeniu odstawiłam mięso żeby odpoczęło - to ważne bo soki w nim się gotują i jeśli zaczniemy kroić od razu to wyciekną a mięso będzie suche. Po ok. 10 - 15 minutach pokroiłam pieczeń na plastry i podałam jeszcze dobrze ciepłe na obiad. Było miękkie, soczyste i bardzo smaczne.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/06/karkowka-czosnkowa.html