ßßß Cookit - przepis na bajgle (krążki) pszenne

bajgle (krążki) pszenne

nazwa

Wykonanie

Zdałam sobie sprawę, że już dawno nie było na blogu domowego pieczywa, no jak to? Więc już nadrabiam zaległości: bajgielki, delikatne wnętrze, chrupiąca skórka, doskonałe z dżemem, nutellą lub delikatnym serem, a same to nie? :) Przepis na 6 sztuk.
380 gramów mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant ( 7 gramów)
3/4 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody (takiej w temperaturze ciała)
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
ulubione ziarenka do posypania (u mnie mak i sezam)
1 rozbełtane jajo do posmarowania bułeczek
Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić dołek, wlać olej, miód, delikatnie przemieszać z mąką. Stopniowo dodawać wodę zagniatając elastyczne ciasto. Następnie włożyć je do omączonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie dokładnie 35 minut).
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, którą następnie rozpłaszczyć, zrobić na jej środku dziurkę, którą stopniowo sobie powiększyć tak, by powstał krążek z dziurką w środku.
Tak samo postąpić w przypadku pozostałych części ciasta.
Bułeczki poukładać po 4 na blasze (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około 15 minut do napuszenia.
Po tym czasie każdą z nich posmarować jajem, posypać ziarenkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i piec do zezłocenia, około 20 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/10/bajgle-krazki-pszenne.html