Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej- 25g
masła- 1 szklanka mleka+do posmarowania- 7g
drożdży instant- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko- ziarenka
maku i
sezamuSposób przygotowania:1. Wieczorem przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, dodajemy do tego
mąkę,
sól,
jajko oraz roztopione i ostudzone
masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy bułeczki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawiamy na noc do lodówki.2. Rano bułeczki smarujemy
mlekiem, posypujemy
makiem,
sezamem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni. Pieczemy 10-15 min, aż bułeczki się zrumienią. Bułeczki są pełne, bardzo syte, a zarazem miękkie.