Wykonanie
Smakuje jak pyszny sernik, delikatna, pachnąca, bardzo sycąca. Posmakuje nawet osobom, które za tą
kaszą nie przepadają.

1 pełna szklanka
kaszy jaglanej1,5 łyżki stopionego, schłodzonego
masła2,5 łyżki
cukru1 kopiasta łyżeczka
cukru waniliowego3
jajaszczypta
solimasa serowa:350 gramów zmielonego półtłustego lub tłustego
twarogu (może być z wiaderka)2 kopiaste łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cukru waniliowego1
żółtkododatkowo:około 400 gramów
truskawekbita śmietana lub ulubiony sos do polania
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie krótko przelewamy wrzątkiem (aby pozbyć się czasem występującej goryczki). Przekładamy ją do rondla, zalewamy dwiema pełnymi szklankami wrzącej
wody, dodajemy szczyptę
soli i gotujemy na małym ogniu do wyparowania
wody i ugotowania
kaszy, następnie lekko ją schładzamy.
Potem dodajemy
masło utarte z
żółtkami i
cukrami.
Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z
kaszą.
Twaróg łączymy z
cukrami i
żółtkiem.
Kaszę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy masę
twarogową i mieszamy łyżką by obie się połączyły.
Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.Foremkę żaroodporną smarujemy
masłem, na dno wylewamy
kaszę z
twarogiem, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy
truskawki i przykrywamy je drugą częścią
kaszy.

Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złocistego koloru.

Serwujemy np. z
bitą śmietaną i
owocami.

