ßßß
1 pełna szklanka kaszy jaglanej1,5 łyżki stopionego, schłodzonego masła2,5 łyżki cukru1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego3 jajaszczypta solimasa serowa:350 gramów zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu (może być z wiaderka)2 kopiaste łyżki cukru1 płaska łyżeczka cukru waniliowego1 żółtkododatkowo:około 400 gramów truskawekbita śmietana lub ulubiony sos do polaniaKaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie krótko przelewamy wrzątkiem (aby pozbyć się czasem występującej goryczki). Przekładamy ją do rondla, zalewamy dwiema pełnymi szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody i ugotowania kaszy, następnie lekko ją schładzamy. Potem dodajemy masło utarte z żółtkami i cukrami.Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z kaszą.Twaróg łączymy z cukrami i żółtkiem.Kaszę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy masę twarogową i mieszamy łyżką by obie się połączyły.Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, na dno wylewamy kaszę z twarogiem, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy truskawki i przykrywamy je drugą częścią kaszy.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złocistego koloru.
Serwujemy np. z bitą śmietaną i owocami.
