Wykonanie
Pyszne ciasto, które możemy zajadać bez wyrzutów sumienia,. do tego ciacho robi się łatwo, szybko i przyjemnie, czego chcieć więcej? :)

około 130 gramów
biszkoptów okrągłychwarstwa brzoskwiniowa:500 gramów gęstego
jogurtu naturalnego1
galaretka brzoskwiniowa + 1 płaska łyżeczka
żelatyny2 łyżki
cukru pudruwarstwa truskawkowa:500 gramów gęstego
jogurtu naturalnego1
galaretka truskawkowa + 1 płaska łyżeczka
żelatyny2 łyżki
cukru pudrudodatkowo na wierzch:3/4 puszki
brzoskwińparę
truskawek do dekoracji2
galaretki brzoskwiniowe ( dobrze sprawdzą się również
pomarańczowe lub
cytrynowe)Oba
jogurty wyjąć sobie wcześniej z lodówki aby nie były lodowate.
Galaretkę brzoskwiniową wraz z
żelatyną dokładnie wymieszać z 0,5 szklanki wrzątku, odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć
biszkoptami.Pierwszą część (500 g)
jogurtu miksujemy z
galaretką, dodajemy
cukier puder (spróbujcie czy ta ilość Wam odpowiada), czekamy aż masa zacznie tężeć i kiedy zaczyna się robić "galaretkowata" delikatnie wylewamy ją na
biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę truskawkową i
żelatynę również rozpuszczamy dokładnie (!) w 0,5 szklanki wrzątku, znów odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie mieszamy dokładnie z
jogurtem i
cukrem, po czym wylewamy (już nie musimy czekać aż zgęstnieje) na masę
brzoskwiniową. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.Dwie
galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, studzimy.Ciasto dekorujemy z wierzchu
owocami ( u mnie zdecydowana przewaga
brzoskwiń), a następnie zalewamy tężejącą (!)
galaretką, schładzamy.

