Wykonanie
Pachnąca babeczka, nie ma co :), jak każda baba należy do ciast szybkich, łatwiutkich, w tym wydaniu z mnóstwem
rodzynek :)Mamy dwie możliwości zapodania
rumu do niej: albo namaczamy w nim
rodzynki (stężenie % tym sposobem będzie większe) albo wlewamy do ciasta, ja wybrałam ten drugi, szybszy sposób :)

270 gramów
mąki pszennej tortowej120 gramów
rodzynek250 gramów roztopionej
margaryny lub
masła1 szklanka
cukru ( świetny będzie również brązowy)4
jaja3 łyżki ciemnego
rumu lub
aromat rumowy ewentualnie2 łyżeczki
proszku do pieczenia ( mogą być z lekką górką)
polewa czekoladowakandyzowana
skórka pomarańczowaRodzynki (jeśli nie namaczamy ich wcześniej w
rumie) przelewamy obficie wrzątkiem i odsączamy na sitku.
Jaja całe miksujemy z
cukrem do uzyskania jasnej pianki. Dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz,
rum, miksujemy wszystko do dokładnego połączenia składników. Wsypujemy odsączone
rodzynki, mieszamy łyżką.Foremkę babkową z kominkiem o średnicy 26 cm smarujemy
masłem, posypujemy
kaszą manną i wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.Przygotowujemy polewę, dekorujemy nią ciasto, posypujemy
skórką pomarańczową.

