ßßß
270 gramów mąki pszennej tortowej120 gramów rodzynek250 gramów roztopionej margaryny lub masła1 szklanka cukru ( świetny będzie również brązowy)4 jaja3 łyżki ciemnego rumu lub aromat rumowy ewentualnie2 łyżeczki proszku do pieczenia ( mogą być z lekką górką)polewa czekoladowakandyzowana skórka pomarańczowaRodzynki (jeśli nie namaczamy ich wcześniej w rumie) przelewamy obficie wrzątkiem i odsączamy na sitku.Jaja całe miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej pianki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, rum, miksujemy wszystko do dokładnego połączenia składników. Wsypujemy odsączone rodzynki, mieszamy łyżką.Foremkę babkową z kominkiem o średnicy 26 cm smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.Przygotowujemy polewę, dekorujemy nią ciasto, posypujemy skórką pomarańczową.
