Wykonanie
sobota, 9 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Słodkie, delikatne ciasto dla wielbicieli
kokosu. Długo zachowuje świeżość. Przepis z rewelacyjnej szwedzkiej książki dostępnej również u nas: Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.Składniki:150 g
margaryny lub
masła3
jajka200 ml
cukru200 ml
wiórków kokosowych50 g posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 g posiekanej
gorzkiej czekolady75 ml
mąki pszennej (tak, tylko tyle)1 łyżeczka
proszku do pieczeniawiórki kokosowe do obsypania blaszkiNiedużą keksówkę lub prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy dno i boki wiórkami kokosowymi.Tłuszcz rozpuszczamy i chłodzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy tłuszcz.W osobnym naczyniu mieszamy
wiórki kokosowe,
skórkę pomarańczową,
czekoladę,
mąkę i
proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną. Przekładamy ciasto do formy do pieczenia.Pieczemy na kratce do pieczenia w dolnej części piekarnika, w temp. 175 stopni przez około 45 minut.Zostawiamy do wystygnięcia w formie.Ciasto zachowuje świeżość nawet do 8 dni, można je też zamrozić.