ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto kokosowe

Lekkie ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

sobota, 9 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »
Słodkie, delikatne ciasto dla wielbicieli kokosu. Długo zachowuje świeżość. Przepis z rewelacyjnej szwedzkiej książki dostępnej również u nas: Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.
Składniki:
150 g margaryny lub masła
3 jajka
200 ml cukru
200 ml wiórków kokosowych
50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
75 ml mąki pszennej (tak, tylko tyle)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do obsypania blaszki
Niedużą keksówkę lub prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy dno i boki wiórkami kokosowymi.
Tłuszcz rozpuszczamy i chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy tłuszcz.
W osobnym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną. Przekładamy ciasto do formy do pieczenia.
Pieczemy na kratce do pieczenia w dolnej części piekarnika, w temp. 175 stopni przez około 45 minut.
Zostawiamy do wystygnięcia w formie.
Ciasto zachowuje świeżość nawet do 8 dni, można je też zamrozić.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/lekkie-ciasto-kokosowe