Wykonanie
Bardzo lubię to połączenie smakowe, więc na szybko "wykombinowałam" takie ciacho do kawusi :)

1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
brązowego cukru (może też być biały)2 łyżeczki
proszku do pieczenia70 gramów stopionego, schłodzonego
masła2 łyżki
kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego
mleka60 gramów zmielonych
orzechów (użyłam włoskich)2
jajapolewa czekoladowaW ciepłym
mleku dobrze rozprowadzić
kawę, ostudzić.
Jaja ubić z
cukrem, dodać tłuszcz,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, wlać
kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone
orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wysmarować tłuszczem, posypać
kaszą manną lub
bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu oblać
polewą czekoladową.
