ßßß
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)2 łyżeczki proszku do pieczenia70 gramów stopionego, schłodzonego masła2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka60 gramów zmielonych orzechów (użyłam włoskich)2 jajapolewa czekoladowaW ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.