ßßß
ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka oleju1 łyżeczka suchych drożdży0,5 - 3/4 szklanki ciepłej wody0,5 łyżeczki solifarsz:100 gramów szynki5 - 6 krążków ananasa0,5 puszki mieszanki meksykańskiej ( z puszki lub słoiczka)duża kulka mozzarelli (optymalnie, nie mieliśmy na stanie, daliśmy edamski)2 - 3 ząbki czosnkusos:1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki pikantnego ketchupu0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej1/3 łyżeczki oregano1/3 łyżeczki bazyliiszczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta) soliMąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajemy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, następnie układamy plastry szynki. Czosnek kroimy w plasterki, układamy na szynce. Potem pizzę posypujemy odsączonymi warzywami z mieszanki, ananasem pokrojonym na mniejsze cząstki, na wierzch delikatnie rozcieramy w po 2 szczypty oregano i bazylii. Całość równomiernie przykrywamy plastrami mozzarelli lub posypujemy żółtym serem startym na dużych oczkach.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).