Wykonanie
W moim domu gości często taka właśnie pizza, na grubym cieście i z takimi dodatkami.

Składniki:25 g świeżych
drożdży150 ml ciepłej
wody100 ml
oleju1
jajkopół łyżeczki
solipół łyżeczki
czosnku granulowanego2 szklanki
mąki pszennejdodatki:łyżka
koncentratu pomidorowegołyżeczka
przyprawy prowansalskiejmała
cebula200 g
pieczarek100 g
szynki200 g
sera żółtego
W miseczkę kruszymy
drożdże, dodajemy ciepłą ale nie gorącą
wodę, 2 łyżki
mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy
jajko,
olej,
sól,
czosnek granulowany i
mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy
mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut by troszkę ruszyło.Formę na pizze smarujemy tłuszczem i wykładamy
ciastem.

Ciasto smarujemy
koncentratem pomidorowym, posypujemy
ziołami prowansalskimi i
surową cebulą pokrojoną w kostkę. Na to układamy pokrojone i podsmażone na tłuszczu
pieczarki,
potem pokrojoną
szynkę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut . Pieczemy w 180 * , następnie posypujemy
startym serem i zapiekamy jeszcze 5 minut.SMACZNEGO