ßßß
1 kg kiszonej kapusty0,5 kg wędzonych żeberek0,5 kg wieprzowiny z kością ( u mnie schab)200 gramów wędzonego boczku2 średnie cebule3 kawałeczki suszonych grzybków (opcjonalnie)2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1/4 łyżeczki kminkuugotowane osobno ziemniaki wg potrzebewentualnie MaggiSchab przerąbać na 2, 3 mniejsze kawałki.Żeberka podzielić na mniejsze części.Do dużego gara wrzucić kapustę (można ją lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna, ja nie płukałam), żeberka, schab, przyprawy, przepłukane grzybki, zalać wodą, gotować około 45 minut (do miękkości mięska i kapusty).W osobnym garnku ugotować lekko osolone ziemniaki.Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z kapustą.Cebule poszatkować, usmażyć na tym samym tłuszczu co boczek, przełożyć do zupy, wymieszać.Kiedy mięso, kapusta, będą już gotowe, zupkę doprawić.Podawać z ziemniakami i pieczywem.