ßßß
około 0,5 kg filetów z dorsza3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanejsok z połowy cytryny1 łyżeczka suszonej bazylii lub oreganomała łyżeczka szafranu lub kurkumysól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosuRybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Podawać z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.