Wykonanie
Delikatność sosu i
rybki w nim pływającej, polecam :)

około 0,5 kg
filetów z dorsza3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 12% lub 18%
mąka pszenna do obtoczenia
ryby, około 0,5 szklanki2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanejsok z połowy
cytryny1 łyżeczka suszonej
bazylii lub
oreganomała łyżeczka
szafranu lub
kurkumysól,
pieprz lub gotowa
mieszanka przypraw do ryb1 łyżka
maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
przyprawami (oprócz
szafranu i
kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.Następnie
rybę obtoczyć w
mące pszennej wymieszanej z
mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na
oleju na rumiano.1 płaską łyżkę
mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej
wody.
Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej
wody z
mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty)
soli i
szafran lub
kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Podawać z
ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.