ßßß Cookit - przepis na Udziec z indyka zapiekany z żurawiną.

Udziec z indyka zapiekany z żurawiną.

nazwa

Wykonanie

Takiego indyka robiłam już kilka razy a to dlatego, że mięso jest soczyste, miękkie i lekko słodkie. Nie bez powodu żurawina przecież jest podstawą w wielu przepisach z drobiu :)
Składniki:
udziec z indyka bez kości 1 kg
suszona żurawina 10 dag
300 ml bulionu warzywnego
pieprz, sól
ocet balsamiczny 50 ml
sok z połowy cytryny
bazylia suszona pół łyżeczki
opcjonalnie mąka pszenna i śmietana 12% do zaklepania sosu.
Wykonanie:
Jeżeli mięso posiada skórę i kości to należy je usunąć. Po czym mięso natrzeć solą i pozostawić na dwie godziny.
Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami. Dolać bulion, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Wszystko posypać suszoną żurawiną.
Wstawić do piekarnika i piec przez 80 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Mięso będzie pić bulion i wytapiać do niego swoje aromaty przy czym nie spiecze się zbyt mocno.
Jeżeli chcecie, możecie wykonać do mięsa sos z powstałego podczas pieczenia wywaru.
Smacznego!
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/04/udziec-z-indyka-zapiekany-z-zurawina.html