Takiego indyka robiłam już kilka razy a to dlatego, że mięso jest soczyste, miękkie i lekko słodkie. Nie bez powodu żurawina przecież jest podstawą w wielu przepisach z drobiu :)Składniki:udziec z indyka bez kości 1 kgsuszona żurawina 10 dag300 ml bulionu warzywnegopieprz, sólocet balsamiczny 50 mlsok z połowy cytrynybazylia suszona pół łyżeczkiopcjonalnie mąka pszenna i śmietana 12% do zaklepania sosu.Wykonanie:Jeżeli mięso posiada skórę i kości to należy je usunąć. Po czym mięso natrzeć solą i pozostawić na dwie godziny.Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami. Dolać bulion, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Wszystko posypać suszoną żurawiną.Wstawić do piekarnika i piec przez 80 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Mięso będzie pić bulion i wytapiać do niego swoje aromaty przy czym nie spiecze się zbyt mocno.Jeżeli chcecie, możecie wykonać do mięsa sos z powstałego podczas pieczenia wywaru.Smacznego!