ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z indyka z żurawiną w sosie własnym

Wątróbka z indyka z żurawiną w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500-600 g wątróbki z indyka
4 duże cebule
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
pieprz, sól - do smaku
100 g suszonej żurawiny
głęboki talerz z mąką pszenna
2 szklanki lub 1.5 szklanki wody (ja dałam 2 i sos wyszedł taki w sam raz)
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem, papryką i bazylią. (nie solimy bo zrobi się twarda). Cebulę kroimy w drobne piórka.
No rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Obtoczone w mące kawałki wątróbki przekładamy na patelnię i smażymy, dodajemy cebulkę. Smażymy. Gdy wątróbka będzie obsmażona, dodajemy do niej wodę i żurawinę. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. U mnie trwało to około 35-40 minut.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/03/skadniki-500-600-g-watrobki-z-indyka-4.html