ßßß
biszkopt:3 jaja3 kopiaste łyżki cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanej2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaponcz do biszkoptu (opcjonalnie):1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukru pudrupianka:1 opakowanie "Śnieżki" + 200 ml zimnego mleka1 galaretka owocowa ( u mnie tym razem truskawkowa)wierzch:garść owoców ( u mnie poza sezonem mrożone truskawki, możemy użyć również owoców z kompotu)1 galaretka truskawkowaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, ewentualnie naponczować.Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka. Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować.Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt.Jeśli pianka od razu po zmiksowaniu ma strukturę gęstą, wylać ją od razu na biszkopt, bez czekania, wygładzić powierzchnię.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzątku, wymieszać dokładnie.Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.