Wykonanie
Ciacho jest szybkie i łatwe, leciutkie i pyszne. Możemy dodać do niego dowolne
owoce (również te w puszkach czy słoikach) i dopasować
smakowo galaretkę. Ma jeszcze dwie zalety, zawsze wychodzi i smakuje każdemu :)P.S. Jeśli chcecie przygotować go w większej foremce, piszcie w komentarzach, pomogę.
biszkopt:3
jaja3 kopiaste łyżki
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz do
biszkoptu (opcjonalnie):1/3 szklanki zimnej przegotowanej
wody3 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru pudrupianka:1 opakowanie "
Śnieżki" + 200 ml zimnego
mleka1
galaretka owocowa ( u mnie tym razem truskawkowa)wierzch:garść
owoców ( u mnie poza sezonem
mrożone truskawki, możemy użyć również
owoców z kompotu)1
galaretka truskawkowaBiałka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, ewentualnie naponczować.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego
mleka. Do
śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną
galaretkę, zmiksować.Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na
biszkopt.Jeśli pianka od razu po zmiksowaniu ma strukturę gęstą, wylać ją od razu na
biszkopt, bez czekania, wygładzić powierzchnię.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Drugą
galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzątku, wymieszać dokładnie.Na wierzchu pianki poukładać
owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone).
Owoce zalać tężejącą lekko drugą
galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.
