ßßß

przepis stąd z moimi zmianami600 gramów mąki pszennej (dałam tortową)200 ml ciepłego mleka200 ml maślanki naturalnej30 gramów drożdży2 łyżki stopionego, schłodzonego masła2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego1/3 łyżeczki soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 rozbełtane jajo + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczekDrożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 kopiastą łyżeczką mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut do ruszenia.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, maślankę w temperaturze pokojowej, zagnieść elastyczne ciasto, wstawić je do omączonej miski, przykryć folią, odstawić na 20 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą rozwałkować na omączonej stolnicy na koło o średnicy 28 cm, podzielić je na 8 trójkątów. Każdy zaczynając od szerszego końca zwijać i formować w rogalik.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Pozostawić je na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 - 20 minut, na złoto, koniecznie w funkcji góra - dół, a nie w termoobiegu !Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.UWAGA: Na czas wyrabiania rogalików z części pierwszej ciasta dobrze drugą część wsadzić do lodówki, żeby nam nie "przerosła" za bardzo.