Wykonanie
Jedne z najlepszych rogalików
drożdżowych jakie
jadłam, zaraz po tych z powidłami .Szybko się je robi, z
ciastem cudnie współpracuje, doskonałe. Są tak pyszne, że mogłabym jeść je same, wystarczyłaby tylko szklanka świeżego
mleka, bardzo gorąco polecam !


przepis stąd z moimi zmianami600 gramów
mąki pszennej (dałam
tortową)200 ml ciepłego
mleka200 ml
maślanki naturalnej30 gramów
drożdży2 łyżki stopionego, schłodzonego
masła2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/3 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 rozbełtane
jajo + 1 łyżka
mleka do posmarowania bułeczek
Drożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku z 1 łyżeczką
cukru i 1 kopiastą łyżeczką
mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut do ruszenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami i
solą, dodać wyrośnięty rozczyn,
maślankę w temperaturze pokojowej, zagnieść elastyczne ciasto, wstawić je do omączonej miski, przykryć folią, odstawić na 20 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą rozwałkować na omączonej stolnicy na koło o średnicy 28 cm, podzielić je na 8 trójkątów. Każdy zaczynając od szerszego końca zwijać i formować w rogalik.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Pozostawić je na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować
jajem z
mlekiem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 - 20 minut, na złoto, koniecznie w funkcji góra - dół, a nie w termoobiegu !Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.UWAGA: Na czas wyrabiania rogalików z części pierwszej ciasta dobrze drugą część wsadzić do lodówki, żeby nam nie "przerosła" za bardzo.
