ßßß Cookit - przepis na wspaniałe rogaliki na maślance

wspaniałe rogaliki na maślance

nazwa

Wykonanie

Jedne z najlepszych rogalików drożdżowych jakie jadłam, zaraz po tych z powidłami .
Szybko się je robi, z ciastem cudnie współpracuje, doskonałe. Są tak pyszne, że mogłabym jeść je same, wystarczyłaby tylko szklanka świeżego mleka, bardzo gorąco polecam !
przepis stąd z moimi zmianami
600 gramów mąki pszennej (dałam tortową)
200 ml ciepłego mleka
200 ml maślanki naturalnej
30 gramów drożdży
2 łyżki stopionego, schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 rozbełtane jajo + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 kopiastą łyżeczką mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut do ruszenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, maślankę w temperaturze pokojowej, zagnieść elastyczne ciasto, wstawić je do omączonej miski, przykryć folią, odstawić na 20 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą rozwałkować na omączonej stolnicy na koło o średnicy 28 cm, podzielić je na 8 trójkątów. Każdy zaczynając od szerszego końca zwijać i formować w rogalik.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Pozostawić je na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 - 20 minut, na złoto, koniecznie w funkcji góra - dół, a nie w termoobiegu !
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
UWAGA: Na czas wyrabiania rogalików z części pierwszej ciasta dobrze drugą część wsadzić do lodówki, żeby nam nie "przerosła" za bardzo.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/wspaniae-rogaliki-na-maslance.html