ßßß
250 gramów mąki pszennej + 1 pełna szklanka (dałam mąkę tortową)45 gramów stopionego, schłodzonego masła55 gramów cukru1 płaska łyżka cukru waniliowego0,5 szklanki ciepłego mleka15 gramów drożdży1 jajoszczypta soli1 roztrzepane jajo (do posmarowania)płatki migdałowe do posypaniaW ciepłym mleku drożdże dokładnie rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Mąkę przesiać z cukrami i solą, wbić jajo, dodać stopione masło, dodać rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, jeśli mocno się lepi, podsypać odrobinką mąki. Włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, potem podzielić na 6 części ( 5 takich samych i 1 troszkę mniejszą).
Następnie każdą z tych 6 części podzielić na 3 równe części.
Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 18 cm, zapleść warkoczyk, dokładnie skleić końce. Ma powstać razem 6 warkoczyków, w tym 1 troszkę cieńszy, ale o takiej samej długości.
Warkoczyki połączyć ze sobą końcami, tak, by tworzyły kształt gwiazdy. Ten najcieńszy warkoczyk zawinąć w okrąg i umieścić na środku naszej gwiazdy.
Kiedy skończymy konstrukcję, czekamy około 5 – 7 minut i smarujemy ciasto roztrzepanym jajem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na złoto.