Wykonanie
Dekoracja jadalna na świąteczny stół, oprócz tego to pyszna drożdżówka, którą zjedliśmy wczoraj na kolację, więc do Świąt trzeba będzie zrobić jeszcze jedną :)) Z
ciastem cudnie się współpracuje, generalnie łatwo i szybko się ją robi, polecam ! Przepis na kształt wzięłam z tego bloga.Przepis na jedną sztukę.

250 gramów
mąki pszennej + 1 pełna szklanka (dałam
mąkę tortową)45 gramów stopionego, schłodzonego
masła55 gramów
cukru1 płaska łyżka
cukru waniliowego0,5 szklanki ciepłego
mleka15 gramów
drożdży1
jajoszczypta
soli1 roztrzepane
jajo (do posmarowania)
płatki migdałowe do posypaniaW ciepłym
mleku drożdże dokładnie rozprowadzić z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiać z
cukrami i
solą, wbić
jajo, dodać stopione
masło, dodać rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, jeśli mocno się lepi, podsypać odrobinką
mąki. Włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść,
potem podzielić na 6 części ( 5 takich samych i 1 troszkę mniejszą).

Następnie każdą z tych 6 części podzielić na 3 równe części.

Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 18 cm, zapleść warkoczyk, dokładnie skleić końce. Ma powstać razem 6 warkoczyków, w tym 1 troszkę cieńszy, ale o takiej samej długości.

Warkoczyki połączyć ze sobą końcami, tak, by tworzyły kształt gwiazdy. Ten najcieńszy warkoczyk zawinąć w okrąg i umieścić na środku naszej gwiazdy.

Kiedy skończymy konstrukcję, czekamy około 5 – 7 minut i smarujemy ciasto roztrzepanym
jajem i posypujemy
płatkami migdałowymi.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na złoto.