Wykonanie
Przyrządziłam je na życzenie syna, który od paru dni chodzi za mną i opowiada jak to w jego wieku potrzebne jest
mięso, więc voila ! , żaden mięsożerca nie będzie czuł po nich
mięsnego niedosytu :)Danie podałam z kluskami śląskimi i surówką z
czerwonej kapusty.

4 płaty na rolady z
szynki ( około 0,5 kg)4 małe
filety drobiowe250 gramów
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowejmusztarda do
szynkiprzyprawa do kurczakasól,
pieprz,
vegetaostra papryka (koniecznie, do mielonego)kilka
suszonych grzybków do
wywaru ( dałam podgrzybki)1/3 szklanki zimnej
wody + 1,5 łyżki
mąki pszennejPłaty z
szynki umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć
solą i
pieprzem, nasmarować cienko
musztardą.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć
przyprawą do kurczaka.
Mięso mielone posolić, dodać
pieprz i
ostrą paprykę, wyrobić na jednolitą masę.Na płat
szynki ułożyć
filet z kurczaka, na środku ułożyć wałeczek z
mięsa mielonego, zwinąć ściśle, związać sznureczkiem spożywczym.

Roladki obsmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron, następnie włożyć do wrzątku z
vegetą,
solą,
pieprzem,
grzybkami suszonymi, gotować na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny, bo roladki były spore).Kiedy
mięso jest już miękkie, uzupełnić sos
woda do pożądanej ilości, zagotować, wyjąć je na talerz, podbić
wodą z
mąką, zagotować, ewentualnie doprawić.