ßßß Cookit - przepis na Modra kapusta duszona w winie

Modra kapusta duszona w winie

nazwa

Wykonanie

Późną jesienią jako dodatek do obiadu polecam lekko chrupiącą, dielikatną i bogatą w antocyjany ( o właściwościach przeciwutleniających), witaminy : E, C oraz beta-karoten czerwoną kapustę. Duszona w wytrawnym, czerwonym winie ma niepowtarzalny smak. Doskonała zarówno do drobiu jak i wieprzowiny.
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty,
szklanka wody,
pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina,
1 garść rodzynek,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody, wino, rodzynki i dusimy pod przykryciem często mieszając. Ważne jest aby płyn przykrywał ok. 1/3 kapusty. Dusimy ok. 30 min. Po tym czasie, gdy kapusta zmięknie dodajemy przyprawy i łyżkę masła. Dodatkowo dodałam łyżeczkę konfitury z pigwy, która zaostrzyła smak.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/11/modra-kapusta-duszona-w-winie.html