Wykonanie
Późną jesienią jako dodatek do obiadu polecam lekko chrupiącą, dielikatną i bogatą w antocyjany ( o właściwościach przeciwutleniających), witaminy : E, C oraz beta-karoten
czerwoną kapustę. Duszona w wytrawnym,
czerwonym winie ma niepowtarzalny smak. Doskonała zarówno do drobiu jak i
wieprzowiny.Składniki:pół główki
czerwonej kapusty,szklanka
wody,pół szklanki wytrawnego,
czerwonego wina,1 garść
rodzynek,
sól,
pieprz,szczypta
ostrej paprykiPrzygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy szklankę
wody,
wino,
rodzynki i dusimy pod przykryciem często mieszając. Ważne jest aby płyn przykrywał ok. 1/3
kapusty. Dusimy ok. 30 min. Po tym czasie, gdy
kapusta zmięknie dodajemy
przyprawy i łyżkę
masła. Dodatkowo dodałam łyżeczkę
konfitury z
pigwy, która zaostrzyła smak.