Wykonanie
Soczyste i delikatne...Polecam do nich surówkę o zdecydowanym smaku .

300 gramów zmielonego
fileta z kurczaka250 gramów zmielonej
cielęciny ( u mnie
łopatka)1
jajo (
żółtko i
białko osobno)2 płaskie łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła1 mała
cebula2 zmiażdżone ząbki
czosnkusól,
pieprz czarnypieprz cayenne lub
ostra paprykadodatkowo:1 rozkłócone
jajo do panierunku1/3 szklanki
mąki1/3 szklanki
bułki tartejmasło klarowane do smażenia (koniecznie)Do miski rzucić oba
mięsa, wbić
żółtko, dodać miękkie
masło, posiekaną
cebulę,
czosnek,
przyprawy,
bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę.
Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
mięsną (jeśli masa będzie bardzo lepka, można dodać ostatecznie odrobinkę
bułki tartej, ale poprzestańmy na minimalnej ilości).Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w
mące, następnie w rozkłóconym
jaju, a
potem w
bułce, smażyć na
maśle klarowanym, na małym ogniu pod przykryciem. Odsączyć na ręczniku papierowym.