ßßß
300 gramów zmielonego fileta z kurczaka250 gramów zmielonej cielęciny ( u mnie łopatka)1 jajo (żółtko i białko osobno)2 płaskie łyżki bułki tartej1 łyżka masła1 mała cebula2 zmiażdżone ząbki czosnkusól, pieprz czarnypieprz cayenne lub ostra paprykadodatkowo:1 rozkłócone jajo do panierunku1/3 szklanki mąki1/3 szklanki bułki tartejmasło klarowane do smażenia (koniecznie)Do miski rzucić oba mięsa, wbić żółtko, dodać miękkie masło, posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę.Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą mięsną (jeśli masa będzie bardzo lepka, można dodać ostatecznie odrobinkę bułki tartej, ale poprzestańmy na minimalnej ilości).Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w mące, następnie w rozkłóconym jaju, a potem w bułce, smażyć na maśle klarowanym, na małym ogniu pod przykryciem. Odsączyć na ręczniku papierowym.