ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: kotlety pożarskie z mięsa mieszanego

z cukrem pudrem: kotlety pożarskie z mięsa mieszanego

nazwa

Wykonanie

Soczyste i delikatne...
Polecam do nich surówkę o zdecydowanym smaku .
300 gramów zmielonego fileta z kurczaka
250 gramów zmielonej cielęciny ( u mnie łopatka)
1 jajo (żółtko i białko osobno)
2 płaskie łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
pieprz cayenne lub ostra papryka
dodatkowo:
1 rozkłócone jajo do panierunku
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki bułki tartej
masło klarowane do smażenia (koniecznie)
Do miski rzucić oba mięsa, wbić żółtko, dodać miękkie masło, posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę.
Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą mięsną (jeśli masa będzie bardzo lepka, można dodać ostatecznie odrobinkę bułki tartej, ale poprzestańmy na minimalnej ilości).
Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w mące, następnie w rozkłóconym jaju, a potem w bułce, smażyć na maśle klarowanym, na małym ogniu pod przykryciem. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/kotlety-pozarskie-z-miesa-mieszanego.html