Wykonanie
Ciężko się rozpisywać na temat powstania konkretnych potraw. Źródła są mało precyzyjne, można w nich wyczytać coś kompletnie odmiennego. W
sumie chyba nie chodzi jednak o to skąd potrawa pochodzi, kto ją po raz pierwszy przygotował. Nie jest ważne czy odpowiada ona do końca konserwatywnemu przepisowi, którego tak naprawdę nie znamy. Ważne jest to, że będzie nam smakować, że jest przygotowana z jak najlepszych produktów i w jej przygotowanie włożono
serce - to czuć w końcowym efekcie.Doskonale smakuje z aromatycznym
grzybowym sosem, więc to połączenie z całą odpowiedzialnością Wam polecam.

Składniki (4-5 kotletów):200 g
filetów z piersi kurczaka100 g mielonej
cielęciny1 mała czerstwa
bułka2
jajka1 łyżeczka miękkiego
masłamąka,
bułka tarta - do panierowania2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuklarowane
masło - do smażenia

1. Filety umyć, osuszyć, a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Polecam posiekać, to odróżnia kotlet pożarski od zwykłego mielonego. Czerstwą
bułkę namoczyć i bardzo mocno odcisnąć, a następnie zmielić.W miseczce umieścić oba gatunki
mięsa i zmieloną
bułkę.2. 1
jajko rozdzielić na
białko i
żółtko (drugie będzie potrzebne do panierowania).
Żółtko utrzeć z
masłem i dodać do masy, doprawić
solą,
pieprzem i łyżką
natki. Dokładnie wymieszać.3.
Białko ubić na sztywną pianę i dodać do
mięsnej masy, delikatnie wymieszać.4. Przygotować
mąkę,
bułkę tartą i roztrzepane
jajko - do panierowania.
Mięsną masę podzielić na 4- 5 części i z każdej uformować owalny kotlet. Panierować go w
mące,
jajku i
bułce tartej. Powtórzyć z kolejnymi częściami masy. Kotlety formuje się dość ciężko, ale powstrzymajcie się od dodawania
bułki tartej w celu zagęszczenia masy. Dzięki temu kotlety będą bardziej delikatne i aromatyczne.5. Uformowane kotlety smażyć na sklarowanym
maśle, na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony - do czasu aż będą ładnie zezłocone.Smacznego :-)
