ßßß
Składniki (4-5 kotletów):200 g filetów z piersi kurczaka100 g mielonej cielęciny1 mała czerstwa bułka2 jajka1 łyżeczka miękkiego masłamąka, bułka tarta - do panierowania2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuklarowane masło - do smażenia
1. Filety umyć, osuszyć, a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Polecam posiekać, to odróżnia kotlet pożarski od zwykłego mielonego. Czerstwą bułkę namoczyć i bardzo mocno odcisnąć, a następnie zmielić.W miseczce umieścić oba gatunki mięsa i zmieloną bułkę.2. 1 jajko rozdzielić na białko i żółtko (drugie będzie potrzebne do panierowania). Żółtko utrzeć z masłem i dodać do masy, doprawić solą, pieprzem i łyżką natki. Dokładnie wymieszać.3. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać.4. Przygotować mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko - do panierowania. Mięsną masę podzielić na 4- 5 części i z każdej uformować owalny kotlet. Panierować go w mące, jajku i bułce tartej. Powtórzyć z kolejnymi częściami masy. Kotlety formuje się dość ciężko, ale powstrzymajcie się od dodawania bułki tartej w celu zagęszczenia masy. Dzięki temu kotlety będą bardziej delikatne i aromatyczne.5. Uformowane kotlety smażyć na sklarowanym maśle, na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony - do czasu aż będą ładnie zezłocone.Smacznego :-)