ßßß Cookit - przepis na Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

nazwa

Wykonanie

Ciężko się rozpisywać na temat powstania konkretnych potraw. Źródła są mało precyzyjne, można w nich wyczytać coś kompletnie odmiennego. W sumie chyba nie chodzi jednak o to skąd potrawa pochodzi, kto ją po raz pierwszy przygotował. Nie jest ważne czy odpowiada ona do końca konserwatywnemu przepisowi, którego tak naprawdę nie znamy. Ważne jest to, że będzie nam smakować, że jest przygotowana z jak najlepszych produktów i w jej przygotowanie włożono serce - to czuć w końcowym efekcie.
Doskonale smakuje z aromatycznym grzybowym sosem, więc to połączenie z całą odpowiedzialnością Wam polecam.
Składniki (4-5 kotletów):
200 g filetów z piersi kurczaka
100 g mielonej cielęciny
1 mała czerstwa bułka
2 jajka
1 łyżeczka miękkiego masła
mąka, bułka tarta - do panierowania
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
klarowane masło - do smażenia
1. Filety umyć, osuszyć, a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Polecam posiekać, to odróżnia kotlet pożarski od zwykłego mielonego. Czerstwą bułkę namoczyć i bardzo mocno odcisnąć, a następnie zmielić.W miseczce umieścić oba gatunki mięsa i zmieloną bułkę.
2. 1 jajko rozdzielić na białko i żółtko (drugie będzie potrzebne do panierowania). Żółtko utrzeć z masłem i dodać do masy, doprawić solą, pieprzem i łyżką natki. Dokładnie wymieszać.
3. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać.
4. Przygotować mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko - do panierowania. Mięsną masę podzielić na 4- 5 części i z każdej uformować owalny kotlet. Panierować go w mące, jajku i bułce tartej. Powtórzyć z kolejnymi częściami masy. Kotlety formuje się dość ciężko, ale powstrzymajcie się od dodawania bułki tartej w celu zagęszczenia masy. Dzięki temu kotlety będą bardziej delikatne i aromatyczne.
5. Uformowane kotlety smażyć na sklarowanym maśle, na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony - do czasu aż będą ładnie zezłocone.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/kotlety-pozarskie.html