ßßß Cookit - przepis na bułeczki z szynką inaczej

bułeczki z szynką inaczej

nazwa

Wykonanie

Bułeczki zobaczyłam u Dorotki, próbowałam je zrobić, ale guzik wielki, nie wychodziły, w dodatku od rana bolała mnie głowa :(, w końcu zdenerwowałam się i zrobiłam po swojemu i wcale źle nie wyszły, a stanowiły niecodziennie śniadanko :)
250 gramów mąki pszennej + odrobina do podsypania
1,5 łyżki oleju
15 gramów drożdży
1/3 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
0,5 łyżeczki cukru
rozkłócone jajo do posmarowania
8 - 9 plastrów szynki (takich na 2 - 3 mm)
ziarenka maku lub sezam do posypania
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z cukrem i 1 łyżeczką mąki, odstawić do "ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 3 mm, wykrawać kółka (wykrawałam kubkiem o średnicy 7 cm).
Szynkę dostosować do rozmiaru kółeczka. Użyłam peklowanego pieczonego schabu, można tez użyć polędwicę sopocką, ma odpowiedni kształt.
Na kółeczko układamy wędlinę, przykrywamy drugim kółeczkiem.
Robimy nacięcia tak, by powstało 9 płatków kwiatuszka.
Następnie lekko sklejamy ze sobą dwa płatki, wywijając je od środka i pozostawiając w środku jedno, czyli mają powstać nam 3 zlepienia.
Sklejamy lekko, tak, by podczas pieczenia płatki się rozkleiły.
Ma to wyglądać tak:
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je szmatka i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
Potem smarujemy je jajem z mlekiem, posypujemy w środku ziarenkami i pieczemy około 15 - 18 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/bueczki-z-szynka-inaczej.html