ßßß
250 gramów mąki pszennej + odrobina do podsypania1,5 łyżki oleju15 gramów drożdży1/3 łyżeczka soli3/4 szklanki ciepłego mleka0,5 łyżeczki cukrurozkłócone jajo do posmarowania8 - 9 plastrów szynki (takich na 2 - 3 mm)ziarenka maku lub sezam do posypaniaW ciepłym mleku rozmieszać drożdże z cukrem i 1 łyżeczką mąki, odstawić do "ruszenia".Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 3 mm, wykrawać kółka (wykrawałam kubkiem o średnicy 7 cm).Szynkę dostosować do rozmiaru kółeczka. Użyłam peklowanego pieczonego schabu, można tez użyć polędwicę sopocką, ma odpowiedni kształt.Na kółeczko układamy wędlinę, przykrywamy drugim kółeczkiem.Robimy nacięcia tak, by powstało 9 płatków kwiatuszka.
Następnie lekko sklejamy ze sobą dwa płatki, wywijając je od środka i pozostawiając w środku jedno, czyli mają powstać nam 3 zlepienia.
Sklejamy lekko, tak, by podczas pieczenia płatki się rozkleiły.
Ma to wyglądać tak:
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je szmatka i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.Potem smarujemy je jajem z mlekiem, posypujemy w środku ziarenkami i pieczemy około 15 - 18 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor.