ßßß
około 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju1 szklanka kwaśnej śmietany 12%1 średni ogórek konserwowy1 łyżeczka delikatnego majonezu (raczej nie Kielecki)sól (mało)pieprz biały3 średnie cebuleszczypta cukrusok z około 1/3 cytrynyOgórka kroimy drobniutko, dodajemy do śmietany, dodajemy majonez, pieprz, wszystko razem mieszamy, wkładamy do lodówki.Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością soku z cytryny.Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą wodą, dodajemy do śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.Następnie rybkę wraz z cebulą, dodajemy do sosu śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę cukru, jeśli sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.