ßßß

Śledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki, ogórków konserwowych i jabłka to śledziki stworzone na wzór popularnych śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy.Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia.
ok. 500 g śledzi typu matjas2 łyżki oleju2 cebule2 średnie ogórki konserwowe1 małe jabłkook. 2 łyżki octusok z połowy cytryny
500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%ok. 4 łyżki majonezuszczypta cukrupieprzszczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone)Płaty śledzi płukamy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).Cebule, ogórki oraz obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę,Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki, jabłko i delikatnie mieszamy.Wymoczone śledzie odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.





