ßßß
210 gramów mąki pszennej tortowej45 gramów roztopionego schłodzonego masła1 żółtko60 gramów cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu1/3 szklanki ciepłego mleka15 gramów drożdżymasa serowa:250 gramów zmielonego tłustego sera (dałam Ulubiony z Wielunia, polecam go bardzo)1 żółtko3 płaskie łyżki cukru1 płaska łyżka cukru waniliowego1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub 1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier puder do posypaniaW ciepłym mleku rozprowadzamy dokładnie drożdże, 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy ją od całości cukru w cieście), 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie mąkę przesiewamy z resztą cukru, dodajmy żółtko, ekstrakt lub aromat, tłuszcz, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto (uwaga: ze względu na sporą ilość tłuszczu w stosunku do mąki, ciasto będzie nieco twardsze niż ciasto do chałki, ale tak ma być).Ciasto wkładamy do omączonej miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.W tym czasie serek mieszamy razem z cukrami, żółtkiem, na jednolitą, gładką masę.Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i na podsypanym mąką blacie wałkujemy prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Płat ciasta smarujemy masą serową, zostawiając trochę miejsca po bokach.
Następnie ciasto delikatnie zwijamy wzdłuż uwaga ! krótszego boku w roladę. Jeśli zdarzyłoby się tak, że ciasto nam się przykleja do blatu, możemy pomóc sobie, podważając ciasto nożem od spodu.Keksówkę o wymiarach 25x12 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przenosimy do formy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Po tym czasie ciasto wstawiamy do zimnego !!! piekarnika, który będzie nagrzewał się do 180 stopni. Pieczemy około 35 - 40 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto z góry za bardzo nam się przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypujemy cukrem pudrem.