ßßß
10 naleśników (do ciasta zamiast soli dodajcie 1 łyżeczkę cukru waniliowego)około 1 kg winnych jabłek2 goździki (opcjonalnie)cukier (ja do tej ilości zwykle daję 3 łyżki, ale to wg Waszego uznania)1 łyżeczka cukru waniliowego3 - 4 łyżki śmietanki kremówki 30%1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka maki pszennej tortowej (jeśli zupa wyjdzie Wam zbyt rzadka)cynamon (opcjonalnie, ja nie daję, ale niektórym będzie pasował)Naleśniki smażymy wg ulubionego przepisu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego).Kiedy naleśniki ostygną, zwijamy je po 4 razem w rulonik, kroimy na plasterki, które utworzą nam "ślimaczki".
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, gotujemy z dodatkiem goździków (opcjonalnie) i około 0,6 litra wody do miękkości ( u mnie 20 minut).Następnie miksujemy je na pure blenderem, jeśli masa jest bardzo gęsta uzupełniamy wodą, ale prawidłowa konsystencja powinna mieć postać musu. Jeśli zdarzy nam się, że chlapniemy za dużo wody, wtedy zupkę możemy zagotować i zagęścić wodą wymieszaną z mąką.Dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę.Na talerze wykładamy pokrojone plasterki naleśnikowe, zalewamy je zupą, gotowe.