ßßß
ciasto:2 pełne szklanki mąki pszennej1/3 szklanki śmietany kremówki 30%30 gram drożdży2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu1 łyżeczka cukru waniliowego50 gram stopionego, schłodzonego masła1 jajo4 większe jabłka (plus ewentualnie cukier, jeśli są kwaśne)cynamon1 roztrzepane jajo do posmarowaniagarść grubego cukru do posypaniaŚmietankę lekko podgrzać (ma być w temperaturze ciała), dodać drożdże, 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite, mięciutkie ciasto, dobrze je wyrobić przez około 8 minut.Odstawić w miseczce na około 30 minut, nie więcej.W tym czasie jabłuszka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć w rondlu do zredukowania soku, dodać cynamon, wymieszać, schłodzić.Ciasto krótko zagnieść, wałkować na grubość około 0,3 - 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać jabłuszka, zalepiać jak pierogi (uważać, by sok z jabłek nie dostał się na zlepienie).Pierożki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w odstępach paro centymetrowych. Posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem.Od razu włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20 minut na złoto.Z podanych proporcji wyszło mi 18 sztuk ( wykrawałam sporym kubkiem).