ßßß Cookit - przepis na popękane ciasteczka mocno migdałowe

popękane ciasteczka mocno migdałowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie migdałowe klimaty, bardzo Wam posmakują.
Mięciuchne w środku, chrupiące na zewnątrz, jeśli jeszcze dodam do tego, że robi się je błyskawicznie, to już wgl będzie cudo :))
1 jajo
65 gramów cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
150 gramów zmielonych na mączkę migdałów (użyłam płatków migdałowych, zmieliłam je w młynku do kawy)
40 gramów mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soku z cytryny
cukier puder do obtaczania ( około 0,5 szklanki)
parę kropelek aromatu waniliowego lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jajo utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, aromat lub ekstrakt waniliowy, mączkę migdałową i zagnieść szybko ciasto, będzie się kleiło, więc można utrzeć je łyżką. Wsadzić do zamrażarki na 15 minut, po tym czasie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać każdą w cukrze pudrze, lekko spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
A tutaj fota jemioły, po którą mój mąż wspinał się z narażeniem życia :))
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/ciasteczka-mocno-migdaowe-amaretti.html