ßßß
1 jajo65 gramów cukru pudru1 łyżka miękkiego masła150 gramów zmielonych na mączkę migdałów (użyłam płatków migdałowych, zmieliłam je w młynku do kawy)40 gramów mąki pszennej tortowej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soku z cytrynycukier puder do obtaczania ( około 0,5 szklanki)parę kropelek aromatu waniliowego lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowegoJajo utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, aromat lub ekstrakt waniliowy, mączkę migdałową i zagnieść szybko ciasto, będzie się kleiło, więc można utrzeć je łyżką. Wsadzić do zamrażarki na 15 minut, po tym czasie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać każdą w cukrze pudrze, lekko spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
A tutaj fota jemioły, po którą mój mąż wspinał się z narażeniem życia :))