ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: ryż z jabłkami

z cukrem pudrem: ryż z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Moje ukochane danie z dzieciństwa, w ten sposób, który opisuję, robiła go moja babcia, choć ja ułatwiłam sobie sprawę, dając ryż z woreczków :) Pachnący, bardzo syty, jak dla mnie zawsze rewelacja :) Polecam również zapiekankę twarożkową .
300 gramów ryżu z woreczków ( u mnie 3 torebki)
1 litr mleka (dałam 3,2%)
3 kopiaste łyżki cukru (spróbujcie czy nie wolicie więcej)
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
masa jabłkowa:
6 średnich jabłek (dałam słodziutkie championy)
1 łyżeczka cynamonu lub domowy cukier cynamonowy
do masy ryżowej dodatkowo po ugotowaniu:
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki śmietany kremówki 30%
dodatkowo na wierzch wiórki masła
Mleko zagotować, wsypać ryż, gotować na maleńkim ogienku około 20 minut, bardzo często mieszając, dopóki mleko nie wyparuje, a ryz stanie się bardzo gęsty.
Odstawić z gazu i lekko przestudzić. Do wciąż mocno ciepłego ryżu dodajemy żółtka ubite z cukrem, mieszamy, następnie dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy wszystko dokładnie.
Garnek z ryżem zawijamy w ściereczkę, wsadzamy pod pierzynkę, a w tym czasie przyrządzamy jabłuszka.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki, przesypujemy je do rondla, zalewamy około 0,5 - 3/4 szklanki wody, dusimy do miękkości (ja lubię kiedy część jabłek jest musem, a część w kawałeczkach). Potem dodajemy cynamon, jeśli jest potrzeba również i cukier, wg uznania.
Do natłuszczonej masłem tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm) lub naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie rozprowadzamy masę jabłkową, przykrywamy drugą częścią ryżu.
Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach masłem.
Zapiekamy około 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki ryż nie zacznie się z wierzchu przypiekać.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/ryz-z-jabkami.html