Wykonanie
Wczoraj dostałam całe wiadro
jabłek z działki od sąsiadów, obrałam, pokroiłam, ugotowałam i powstały mus postanowiłam wykorzystać do dania, którego nauczyła mnie mama. W związku z tym, że jest sezon na
jabłka i może Państwo nie wiecie, co z nich zrobić (oprócz oczywiście pysznej szarlotki), poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na tanie danie:
ryż zapiekany z
jabłkami – nie dość, że smaczne to jeszcze tanie :)RY Ż ZAPIEKANY Z JAB Ł
KAMI(porcja na 4 osoby)3
torebki ryżumus jabłkowy z 20
jabłekokoło pół szklanki
mlekacukier waniliowycukiercynamon3 łyżki
masła (
margaryny)1.
ryż ugotować, wyłożyć z torebek do miski, dodać
cukier waniliowy,
cukier,2 łyżki
masła,
mleko (
ryż musi być gęsty, więc trzeba uważać podczas dodawania
mleka), wymieszać,2. w naczyniu żaroodpornym ( ja użyłam o średnicy 22 cm) wykładać na przemian cienką warstwę
ryżu, masy
jabłkowej (masę
jabłkową posypać
cynamonem),
ryżu, masy
jabłkowej (powinno być 4 warstwy
ryżu i 3
jabłek),3. na wierzch,czyli na
ryż wyłożyć 1 łyżkę
masła,4. piec bez pokrywki do momentu, aż góra ładnie się zarumieni.