Składniki: 2 torebkiryżu Parboiled firmy Kupiec (200 g) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka masła szczypta soli cukier waniliowy 3-4 jabłka przyprawa do szarlotki lub cynamon 1 łyżka cukru 1 szklanka śmietanki 30% masło do wysmarowania naczynia szczypta mielonej słodkiej papryki Zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć rozciąć dwie torebki i wsypać ryż. Zmniejszyć palnik i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko z wodą, przykryć pokrywką i odstawić. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć porcję ryżu, na ryżu ułożyć jabłka i ponownie resztę ryżu. Wierzch polać śmietanką 30%, posypać słodką papryką. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Ryż podawać na ciepło. *** Ryż Parboiled firmy Kupiec. Nazwa Parboiled oznacza proces obróbki termicznej parą wodną - preparowanie termicznie, dlatego ryż zawiera witaminy, błonnik i składniki odżywcze. Ryż Parboiled firmy Kupiec nie skleja się po ugotowaniu. Ziarna ryżu mają barwę żółtozłotą. Jest on dużo zdrowszy od zwykłego ryżu. Doskonały do różnorodnych dań. Więcej na stronie http://www.kupiec.pl Paczka z produktami do testowania od firmy Kupiec : PS. Super smaczne są ciasteczka zbożowe, najbardziej przypadły mi do gustu te kokosowe.