ßßß Cookit - przepis na tarta z gruszkami i zalewą

tarta z gruszkami i zalewą

nazwa

Wykonanie

Szybkie ciacho pachnące gruszkami, wanilią i migdałami :)
ciasto:
250 gram mąki pszennej
90 gram cukru
1 jajo + 1 dodatkowe żółtko
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
100 gram masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: około 600 - 700 gram gruszek (dałam Konferencje)
zalewa:
pół szklanki słodkiej śmietanki (dałam 18%)
3 jaja
ziarenka z połowy laski wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego
2 łyżki cukru
1,5 garści płatków migdałowych
Z mąki, jaja, żółtka, cukrów, proszku do pieczenia, masła zagnieść sprawnie kruche ciasto, włożyć je do lodówki na 60 minut.
Gruszki obrać, pokroić na połówki, ponacinać grzbiety.
Jaja zmiksować z cukrem, połączyć ze śmietanką i ziarenkami wanilii, wymieszać.
Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (miałam 26 cm), ponakłuwać widelcem i zapiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika. Ciasto zaraz po wyjęciu posmarować konfiturą morelową, od razu poukładać gruszki, szybko zalać zalewą, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w tej samej temperaturze co wcześniej spód, czyli 200 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/tarta-z-gruszkami-i-zalewa.html