Wykonanie
Szybkie ciacho pachnące
gruszkami,
wanilią i
migdałami :)

ciasto:250 gram
mąki pszennej90 gram
cukru1
jajo + 1 dodatkowe
żółtko1 łyżka
cukru z
wanilią lub wanilinowego100 gram
masłapłaska łyżeczka
proszku do pieczenianadzienie: około 600 - 700 gram
gruszek (dałam Konferencje)zalewa:pół szklanki słodkiej
śmietanki (dałam 18%)3
jajaziarenka z połowy
laski wanilii lub parę kropel
aromatu waniliowego2 łyżki
cukru1,5 garści
płatków migdałowychZ
mąki,
jaja,
żółtka,
cukrów,
proszku do pieczenia,
masła zagnieść sprawnie kruche ciasto, włożyć je do lodówki na 60 minut.
Gruszki obrać, pokroić na połówki, ponacinać grzbiety.
Jaja zmiksować z
cukrem, połączyć ze
śmietanką i ziarenkami
wanilii, wymieszać.Schłodzonym
ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (miałam 26 cm), ponakłuwać widelcem i zapiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika. Ciasto zaraz po wyjęciu posmarować
konfiturą morelową, od razu poukładać
gruszki, szybko zalać zalewą, posypać
płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w tej samej temperaturze co wcześniej spód, czyli 200 stopni.