ßßß
250 gram mąki pszennej250 gram masła250 gram półtłustego twarogu (zmielonego)5 średnich jabłekcukier puder + cukier waniliowy do posypania2 łyżki cukru waniliowego (do podgotowania jabłuszek)cynamon (opcjonalnie, ja użyłam mojego cukru cynamonowegoJabłka obrać, pokroić na ósemki, podgotować przez dosłownie 3 minuty w 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru z wanilią (przepis na cukier, na blogu w zakładce "Domowy wyrób"). Następnie jabłuszka odcedzić i schłodzić.
Mąkę posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto, wsadzić je 15 minut do zamrażarki.Następnie ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na stolnicę, drugą wsadzić do zamrażarki (na czas robienia ciasteczek z pierwszej).Ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać kawałek jabłka, posypywać szczyptą cukru + szczyptą cynamonu (ja posypywałam cukrem cynamonowym, dostępnym na blogu), zalepiać lekko brzegi jak do pierogów (jednak nie za mocno, gdyż ciasteczka leciutko się otworzą podczas pieczenia i będzie z nich wylatywać wilgoć z jabłka).I tak do wykończenia ciasta.To samo zrobić z drugą częścią zarobu.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w małych odstępach od siebie, (byleby się nie stykały). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni.Jeszcze gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Z podanych proporcji wyszła mi cała blacha ciasteczek (jedno przy drugim).