Wykonanie
Składnikiok. 40 sztuk250g
mąki pszennej250g
masła250g
twarogu śmietankowego1 opakowanie
cukru waniliowegooraz2
jabłkacukier puder do posypaniaPrzygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier waniliowy i
masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać
twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Piekarnik nagrzać do 200°C.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm.Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej
mąką stolnicy, wałkiem oprószonym
mąką. Placki mają
mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku
jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia* i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.Wskazówki* należy użyć jak najcieńszej blaszki do pieczenia, wówczas rożki szybciej się zrumienią i będą bardziej kruche. Blacha z wyposażenia piekarnika jest zbyt gruba.