Wykonanie
Delikatne i pyszne
ciasteczka z
jabłkiem w środku. Idealne dla dzieci, do
kawki lub na przyjęcia.
Ciasteczka łatwe i szybkie w przygotowaniu a jak efektowne.
SKŁADNIKI :250 g zmielonego
twarogu200 g miękkiego
masła4 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy1
jajko2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Masło ucieramy robotem kuchennym z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy partiami zmielony
twaróg,
jajko i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto należy dokładnie wymieszać aż będzie odchodziło od ręki. Może być troszkę klejące.Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Ciasto rozwałkowujemy, na posypanym
mąką blacie, na grubośc około 3 mm, szklanką wycinamy kółka.Na plackach kładziemy po kawałku
jabłka, przykrywamy drugą połówką ciasta.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 20 minut, uważając aby się nie spiekły.Po ostudzeniu podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego.