Wykonanie
Fajna odmiana od typowych rodzajów przyrządzania tego
mięsa, delikatne
mięsko ze słodko -
winną nutą
ananasa i
papryki, nam bardzo smakowało :) Do przyrządzenia tej potrawy można użyć tez płatów
szynki wieprzowej lub
cielęciny.

500 - 700 gram
schabu w plastrach lub
szynki wieprzowej w płatach lub
cielęciny1 puszka
ananasów1,5 strąka
papryki (dałam po połowie w 3 kolorach)1 duża
cebula2 szklanki
bulionu drobiowego (może być z kostki)1 łyżka
mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki
wody2 łyżki białego
wytrawnego wina0,5 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiegosól,
pieprz (optymalnie biały)Z puszki
ananasów zlać kompot, dodać do niego
wino,
ziele angielskie (zmielone), wymieszać.Do marynaty włożyć
mięsko, plastry można wcześniej lekko rozbić lub pokroić w paski, włożyć do lodówki i pozostawić na co najmniej godzinę.
Paprykę pokroić w paski,
cebulę posiekać.Na patelni zeszklić
cebulkę, przełożyć ją do dużego rondla, dodać
mięso wraz z marynatą, wlać
bulion, wrzucić
paprykę, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości
mięsa ( u mnie około 45 minut). Od czasu do czasu wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Następnie w 1/4 szklanki zimnej
wody rozprowadzić
mąkę ziemniaczaną, zaprawę wlać do gotującego się
mięsa, zagotować, wrzucić pokrojonego na cząstki
ananasa, dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić.Danie podałam z
ryżem ugotowanym na sypko i
ogórkiem konserwowym.

