ßßß Cookit - przepis na Schab MUNG

Schab MUNG

nazwa

Wykonanie

Przepis na to danie jest dziełem przypadku. Pewnego dnia Kobieta Ciężarna zadzwoniła niespodziewanie, że wpadnie do mnie. Pora obiadowa. Ja mam rozmnożone dwa kotlety, już zbite i popieprzone. Na 3 osoby ich nie przerobie...hmmm...udusimy... . No i udusiłam :) Wyszło pyszne orientalne danie dla smakoszy... Uwaga ! Jest bardzo ostre, dlatego należy podawać z czymś mdłym. Ja proponuję kaszkę kus kus, która podkreśla smak tego dania. A przywodzi on na myśl orient w najlepszym wydaniu - takie połączenie chińszczyzny z kuchnią indyjską :) A wszystko dzięki imbirowi :) Nawet Kobieta Ciężarna doceniła... wprawdzie zjadła mini porcję, ale wybaczam jej, gdyż wcześniej pochłonęła mega talerz zupki z cukinii :)
Składniki na 2-3 osoby:
dwa kotlety ze schabu
jedna żółta lub biała papryka
świeży imbir - około 10 cm
imbir w proszku
jedna czerwona cebula
pieprz świeżo mielony
sól
olej sezamowy
mąka ziemniaczana 1łyżeczka
woda
Kotlety zbić, posolić i obficie popieprzyć. Pokroić na wąskie paski, zalać olejem sezamowym i sosem sojowym, zostawić na 15 minut. Na suchej patelni teflonowej podsmażyć około 4-5 minut paprykę pokrojoną w paski. Wrzuć na nią mięso wraz z olejem i sosem, smażyć razem z cebulą pokrojoną w piórka około 6 minut. Imbir obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do dania - smażyć jeszcze 2 minuty. Całość jeszcze raz popieprzyć i posolić, dodać ewentualnie pół łyżeczki imbiru w proszku, zalać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 5 minut. W małym kubeczku do ekspresso rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w ZIMNEJ wodzie. Podlać danie cały czas je mieszając, żeby równomiernie zgęstniało - doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Podawać z kaszką kus kus. Smaczności !
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/10/schab-mung.html