Wykonanie
Przepis na to danie jest dziełem przypadku. Pewnego dnia Kobieta Ciężarna zadzwoniła niespodziewanie, że wpadnie do mnie.
Pora obiadowa. Ja mam rozmnożone dwa kotlety, już zbite i popieprzone. Na 3 osoby ich nie przerobie...hmmm...udusimy... . No i udusiłam :) Wyszło pyszne orientalne danie dla smakoszy... Uwaga ! Jest bardzo ostre, dlatego należy podawać z czymś mdłym. Ja proponuję
kaszkę kus kus, która podkreśla smak tego dania. A przywodzi on na myśl orient w najlepszym wydaniu - takie połączenie chińszczyzny z kuchnią indyjską :) A wszystko dzięki imbirowi :) Nawet Kobieta Ciężarna doceniła... wprawdzie zjadła mini porcję, ale wybaczam jej, gdyż wcześniej pochłonęła mega talerz zupki z
cukinii :)


Składniki na 2-3 osoby:dwa kotlety ze
schabujedna żółta lub biała
paprykaświeży
imbir - około 10 cm
imbir w proszkujedna
czerwona cebulapieprz świeżo mielony
sólolej sezamowymąka ziemniaczana 1łyżeczka
wodaKotlety zbić, posolić i obficie popieprzyć. Pokroić na wąskie paski, zalać
olejem sezamowym i
sosem sojowym, zostawić na 15 minut. Na suchej patelni teflonowej podsmażyć około 4-5 minut
paprykę pokrojoną w paski. Wrzuć na nią
mięso wraz z
olejem i sosem, smażyć razem z
cebulą pokrojoną w piórka około 6 minut.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do dania - smażyć jeszcze 2 minuty. Całość jeszcze raz popieprzyć i posolić, dodać ewentualnie pół łyżeczki
imbiru w proszku, zalać odrobiną
wody, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 5 minut. W małym kubeczku do
ekspresso rozpuścić 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej w ZIMNEJ wodzie. Podlać danie cały czas je mieszając, żeby równomiernie zgęstniało - doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Podawać z
kaszką kus kus. Smaczności !

