Wykonanie
Taki domowy
schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę.Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!

Składniki1-2 kg
schabu bez kości1 szklanka czerwonego
wytrawnego winasólpieprzpapryka mielona słodka
papryka mielona ostra
chiliWykonanie:
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram
solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym
pieprzem oraz pozostałymi
przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam
wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając.
Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam
mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję
mięso i przekładam na deseczkę. Kroję na plastry i gotowe.

SMACZNEGO!