ßßß Cookit - przepis na Schab duszony w czerwonym winie

Schab duszony w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę.
Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!
Składniki
1-2 kg schabu bez kości
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
chili
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając.
Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję na plastry i gotowe.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/02/schab-duszony-w-czerwonym-winie.html