ßßß
1 kg sera twarogowego półtłustego150 gram stopionego, schłodzonego masła8 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/3 szklanki cukru pudrumiąższ z 1 laski waniliiSer, jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały (wyjęłam 3 godziny wcześniej).Ser przepuścić przez praskę.Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem, białka ubić na pianę.Ser utrzeć z masłem, następnie do masy serowej przesiać mąkę ziemniaczaną i stopniowo ucierając dodawać krem żółtkowy i miąższ z wanilii, całość ma być idealnie jednorodna (ucierałam blenderem). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej krupczatką tortownicy 24 cm lub 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 45 - 50 minut. W trakcie pieczenia i 30 minut po nim absolutnie nie otwieramy drzwiczek piekarnika.Po 30 - 40 minutach uchylamy drzwiczki na 60 minut, potem wyjmujemy na blat, następnie posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
