Wykonanie
Delikatny, mocno
waniliowy sernik w stylu klasycznym :)Do sernika nie dodałam
rodzynek, bo nie lubimy ich w serniku, a
skórka pomarańczowa lub cytrynowa zaburzyłaby smak
wanilii.

1 kg
sera twarogowego półtłustego150 gram stopionego, schłodzonego
masła8 jaj2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/3 szklanki
cukru pudrumiąższ z 1
laski waniliiSer,
jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały (wyjęłam 3 godziny wcześniej).
Ser przepuścić przez praskę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszysty krem,
białka ubić na pianę.
Ser utrzeć z
masłem, następnie do masy serowej przesiać
mąkę ziemniaczaną i stopniowo ucierając dodawać krem
żółtkowy i miąższ z
wanilii, całość ma być idealnie jednorodna (ucierałam blenderem). Następnie dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i posypanej krupczatką tortownicy 24 cm lub 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 45 - 50 minut. W trakcie pieczenia i 30 minut po nim absolutnie nie otwieramy drzwiczek piekarnika.Po 30 - 40 minutach uchylamy drzwiczki na 60 minut,
potem wyjmujemy na blat, następnie posypujemy
cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.

