ßßß Cookit - przepis na kwas chlebowy wersja I

kwas chlebowy wersja I

nazwa

Wykonanie

Polecam, piję regularnie od paru lat, wg mnie działa, smakuje dobrze i robi się go szybko i łatwo, warunkiem jest zakup lub wypiek porządnego, żytniego chleba.
Wpływ na organizm:
- witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
- witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
- enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
- składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena
Moja kumpela od lat miała bardzo uciążliwe zaparcia, nie mogłam patrzeć jak szpikuje się coraz mocniejszym tabsami, zaczęła pić kwas chlebowy, problem zniknął w przyjemny sposób :)
200 gram czerstwego żytniego chleba (chleb może być na zakwasie, na drożdżach, ważne by zawierał 100% żytniej mąki)
80 gram cukru
600 gram płynnego miodu (dałam wielokwiatowy)
3 litry gorącej wody
Jeśli nasz chleb jest świeży, pokrójmy go na kromki i podsuszmy w piekarniku.
Gorąca wodą z cukrem zalewamy chleb, możemy to zrobić np w dużym słoju lub w naczyniu kamionkowym, czekamy aż woda ostygnie do temperatury ciała, następnie dodajemy płynny miód i mieszamy, by się rozpuścił równomiernie. Słoik lub naczynie przykrywamy ściereczką, lub czymś innym przewiewnym (nie zakrętką) i odstawiamy w ciepłe średnio jasne miejsce na 48 godzin.
Dobrze będzie, jeśli raz na dzień lekko potrząśniemy słojem, na dnie będzie nam się zbierał osad fermentacyjny i tak ma być.
Po 48 godzinach płyn przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę, przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki.
Kwas przechowywany w lodówce zachowuje swoje właściwości przez 10 dni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/kwas-chlebowy-wersja-i.html