Wykonanie
Jeśli lubicie połączenie smaku
kokosa z
ananasem, jeśli kręcą Was ciasta delikatne jak (co tam chcecie), posmakuje Wam :)Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce 25x40, wszystkie składniki trzeba podwoić.
biszkopt:3
jaja4 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa ananasowa:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru (40 gram)3/4 puszki
ananasów + cała zalewa1/4 szklanki
cukru200 gram miękkiego
masłabeza kokosowa:3
białka100 gram
wiórków kokosowych1/4 szklanki
cukruponcz:5 łyżek
wody + 2,5 łyżki
soku z cytryny (nasączałam
sokiem z pigwowcaprzepis stąd z moimi sporymi zmianami
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną
wodą, żeby była cała. Soku lub soku z
wodą ma być pełna szklanka.
Ananasy kroimy na drobne cząstki.
Sok ananasowy ( razem z
wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego
cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki
wody, ugotować jak normalny
budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie
masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych
ananasów, wymieszać łyżką.3
białka ubijamy z
cukrem na bardzo puszystą
bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę
bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy około 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni.Po upieczeniu nie zdejmujemy od razu z niej papieru, tylko kiedy trochę przestygnie, inaczej nam się połamie.

Składanie ciasta:Na nasączony spód
biszkoptowy wykładamy masę budyniowo -
ananasową. Przykrywamy (ostrożnie!) blatem
bezowo -
kokosowym i bardzo, bardzo delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki na całą noc, lub choć na parę godzin.
