ßßß
biszkopt:3 jaja4 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa ananasowa:1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gram)3/4 puszki ananasów + cała zalewa1/4 szklanki cukru200 gram miękkiego masłabeza kokosowa:3 białka100 gram wiórków kokosowych1/4 szklanki cukruponcz:5 łyżek wody + 2,5 łyżki soku z cytryny (nasączałam sokiem z pigwowcaprzepis stąd z moimi sporymi zmianamiBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną wodą, żeby była cała. Soku lub soku z wodą ma być pełna szklanka.Ananasy kroimy na drobne cząstki.Sok ananasowy ( razem z wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki wody, ugotować jak normalny budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych ananasów, wymieszać łyżką.3 białka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.