Wykonanie
Uwielbiam
owoce morza. Nie odrzuca mnie ich zapach, nie mam problemu ze zjedzeniem najdziwniejszego stwora podwodnego jeżeli jest dobrze przygotowany. W małżach zakochałam się dzięki mojej przyjaciółce Ani, która od jakiegoś czasu mieszka w Belgii. Zawsze kiedy do niej przyjeżdżam lądujemy na mulach.
Matko jakie to jest dobre!! Aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, delikatne. Warto zrobić je w domu na kolacje. Będzie lekko i przyjemnie!

Składniki:- 1 kg świeżych muli- 1
szalotka- 1
por- 1 ząbek
czosnku- 1
natka pietruszki- 2 lampki
białego wina- 1/2 łyżeczki
papryki chili Appetita- 100 ml słodkiej
śmietanki- 1 łyżka
masła klarowanegoPrzygotowanie:
Małże zalewam
wodą i zostawiam w temperaturze pokojowej na dwie godziny. W tym czasie powinny się otworzyć. Wypłukuje piasek i zalewam je lodowatą
wodą żeby się zamknęły. Szoruje skorupki.Na patelni rozpuszczam
masło, dodaję
szalotkę,
czosnek. I tu idę na łatwiznę i
pietruszkę z
porem oraz
czosnkiem wrzucam do blendera by Chef Kenwood i miksuje. Dorzucam na patelnię, dodaje
małże zalewam
winem. Odparowuje przez 5 minut,
potem przykrywam i gotuję około 5 minut. Dolewam
śmietanę, dodaję
chili, mieszam.Podaję na głębokich talerzach z
białym pieczywkiem.